Det er ganske merkelig. I en landsdel med vinter halve året skulle en tro at folk vendte seg. Men neida: Hvert år kommer høstens første snøfall som en komplett, sjokkarta overraskelse på alle – både på to og fire (hjul).

Til tross for at værmeldinga de siste dagene har vært ganske så entydig: På tirsdag kommer snøen! – så utsetter de fleste dekkskifte og vinterforberedelser til det siste. Og gambler på kjapp overgang til mildvær. Og tilgivelse – i fall onkel politi skulle vinke dem til side og sjekke “fottøyet”.

Med det resultat at alt korker seg når snøen først faller – stille og tett. Dekkfirmaene får varmgang i sentralbord og trykkluftanlegg – og grøftene fylles opp med skjenelause sommerbilister på fire låste hjul. Med ansiktsuttrykk som kleber seg mot fuktige vindusruter som reproduksjoner av Munchs Skriket – i det de bikker asfaltkanten i slowmotion og gjenforenes med moder natur.

Men håpet lever stadig: Om kommende dager med mildvær, at forsikringen dekker skadene – og at politiets trusler om bøtelegging kun er veiledende. Til tross for at nyhetssendingene i hele dag har vært fulle av lovens lange, krumme pekefingre.

For oss på to hjul – som bytter sykkel med årstiden – tar imidlertid vinterforberedelsene bare de snaue fem minuttene som trengs for å etterfylle slangene med kald vinterluft og sjekke at piggene sitter som de skal.

Og når dessuten seilbåten ble pakket inn og gjort vinterklar bare timer før de første snøfillene falt… Vel, bedre kan det knapt bli! Etter en kort inspeksjonsrunde i kveld ble hovedbryterne slått av og lukene skalka. Fra nå av og ut april blir det bare sporadisk ettersyn – og snømåking. Skisesongen er igang.

Blog ImageBlog Image